Bilant Prima Casa Brasov: tranzactii de cca 83 mil euro

In ultimii 3 ani de la lansarea Programului Prima Casa, acesta a reusit sa genereze un Buzz pe o piata imobiliara aflata in cadere libera.  Scopul programului era sa dea un impuls tranzactiilor imobiliare si un avantaj bancilor din Romania, pentru a incuraja creditarea.

Asa cum spuneam si intr-un post anterior, au fost voci care credeau ca programul nu e oportun, deoarece statul intervine in piata imobiliara; adevarat de altfel pe o piata cu adevarat capitalista, alte pareri sustineau ca programul nu va genera un numar de tranzactii suficient de semnificative incat sa influenteze piata imobiliara; altii au considerat programul ca o gura de oxigen pentru piata.

Eu personal, dupa cei aproape 4 ani de „Prima Casa” cred ca am avut tranzactii prin program undeva la 10% pondere. In discutiile cu alti colegi de breasla am aflat ca unii din ei au avut si ponderi de 25-30 % , alteori si mai mult, in tranzactii realizate prin programul Prima Casa.  Nu am inca o statistica clara in acest sens, insa daca ar fi sa ma iau dupa numarul de tranzactii imobiliare raportat de OCPI pentru Brasov in 2011, cca 17.736 de tranzactii ( am extrapolat de la 13.302 tranzactii in primele 3 trimestre) si numarul de tranzactii realizate prin Prima Casa anuntat de Fondul de Garantare (cca 4% in Brasov  din totalul de 18.320 de tranzactii nationale) procentul de tranzacii „prima csasa” in Brasov ar fi undeva in jur 4%.

Potrivit imobiliare.ro de la inceputul programului din vara lui 2009 si pana in decembrie anul trecut s-au acordat un numar de 49.400 de credite prin programul Prima Casa, la nivel national. Cele mai multe credite s-a acordat in 2010 , aproape 21.000. Si in 2009 programul a avut pondere importanta chiar daca programul a fost demarat doar din vara. Anul trecut numarul a fost mai scazut, fiind inregistrate 18.320 de dosare.

In tot acest timp valoarea garantiilor acordate prin Prima Casa s-a ridicat undeva in jurul sumei de 1,975 miliarde de euro la nivel national. Din nou anul 2010 este cel mai important in evolutia programului.

Un lucru interesant si totodata important de mentionat e ca valoarea medie per garantie s-a situat in tot acest timp aproape de 40.000 euro. Media anuala a urmat trendul descendent de pe piata de scadere a preturilor, ajungand de la o valoare medie a garantiei de 41.980 euro in 2009 la 38.295 euro in 2011. Astfel ca in 2010 fata de 2009 scaderea a fost de  -3.49 % iar in 2011 fata de 2009 valoare medie a garantiilor a scazut cu 8.78%.

Vorbim aici de valoarea medie a garantiilor si nu de valoarea efectiva a locuintelor tranzactionate prin programul Prima Casa. Daca luam in considerare avansul de 5 % ce trebuie sa il aiba un cumparator, valoarea medie a unui apartament tranzactionat este de 41.979 euro. Trebuie sa avem in vedere si faptul ca o parte din cumparatori au avut totusi un avans mai mare de minumul de 5 % obligatoriu pentru creditul Prima Casa, asa ca valoarea medie a unei locuinte ar putea sa depaseasca 42.000 euro, dar nu foarte departe de aceasta cifra.

Cele mai cautate locuinte cu o pondere de 51% sunt apartamentele cu 2 camere, urmate de apartamentele cu 3 camere preferate de de 26 % dintre beneficiari, diferenta se imparte intre garsonie si apartamentele cu 4 camere.  Cele mai multe garantii, 31%, s-au acordat in intrevalul de pre 50.000-60.000 Euro.

Pentru judetul Brasov, considerand mediile cifrelor la nivel national de care nu ne departam semnificativ, de la inceputul programului Prima Casa din 2009 si pana la sfarsitul anului 2011 avem un numar de 1.976 de dosare aprobate, ce totalizeaza o valoare a garantiilor de cca 79 milioane de euro si o valoare de 83 miloane de euro a tranzactiilor realizate prin intermediul acestui tip de creditare.

Fata de media nationala ca numar de tranzactii prim Prima Casa, Brasovul nu e chiar printre primele locuri; cu toate acestea, din vara lui 2009 si  pana la sfarsitul anului trecut s-au realizat in medie un numar de 66 de tranzactii in fiecare luna, deci putem spune ca in fiecare zi in Brasov se realizeaza 3 tranzactii imobiliare datorita programului Prima Casa.

Dupa cei aproape 4 ani de la lansarea Programului Prima Casa se observa un trend descrescator atat al numarului de credite acordate si cat si al valorii garantiilor. Explicatia vine din faptul ca sunt mai putine persoane ce isi pot permite achzitionarea unui locuinte printr-un credit, fie el si unul cu avantajele programului Prima Casa cu avans de doar 5%  si toate celelalte, apoi datorita trendului descendent al pietei cumparatorii nu sunt dispusi sa plateasca pretul cerut pe piata, cautand intotdeauna pretul de oportunitate sau pretul minim.

Sunt curios, din cele 66 de tranzactii lunare prin Prima Casa din judetul Brasov, cate sunt realizate cu suportul unei agentii imobiliare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *