Certificatele Energetice obligatorii la vânzare, închiriere sau renovare!

Am auzit și eu abia astăzi ca s-a modifcat de guvern Legea 327/2005 privind performanţa energetică a cladirilor. Certificatele energetice (Certificatul Energetic atesta cât de eficientă este sau nu o cladire în consumul resurselor – combustibil, energie electrică, energie termică – pentru a oferi condițiile optime de funcționare) sunt acum obligatorii atât la vânzarea cât și Închirierea sau reabilitarea unui imobil.

În prezent există aproximativ 1.300 de auditori energetici pentru clădiri care au fost acreditați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și care pot emite certificate de performanță energetică a clădirilor. Costul eliberării unui certificat energetic este estimat între 250 şi 600 de lei, în funcţie de suprafaţa clădirii sau apartamentului.

Certificatul de Performanţă este valabil zece ani (măcar atât!) şi va conţine consumul de energie al construcţiei. Apartamentul va primi un calificativ de la A la G în funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare, iluminat artificial etc. Un apartament având calificativul G are un consum ridicat de energie şi este de preferat să fie evitat pentru că presupune cheltuieli de întreţinere foarte mari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *