Charlottenburg, satul circular monument istoric

Situat în vest la doar 50 km de Timișoara, satul Charlottenburg (sau Șarlota) construit acum 240 de ani, este singurul sat circular din Banat. Datorită frumuseții și unicității sale, localitatea fost declarată de către Ministerul Culturii și Cultelor monument istoric.

Acest sat este singurul sub formă circulară. În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găsește o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajd și șură. Apoi urmează grădina, unde se găsește plantată vița de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, și nici cu un picior mai distanțată una față de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel și cele patru intrări în sat – au aceeași distanță una față de alta.

(Sursă: www.historia.ro)

Întemeiat în anul 1771, cu doar 32 de familii, mai exact 171 de persoane, satul a fost populat cu locuitori emigrați din Provincia Autonomă Trento, actuala regiune Trentino-Tirolul de Sud, Lorena și Baden-Wurttemberg.

Satul care impresionează prin perfecta sa simetrie, avea în anul 1880 o populație de 298 de locuitori (32 români, 234 germani și 32 maghiari), iar la Recensământul din anul 2002 satul nu mai avea decât 111 locuitori (99 români, 1 german, 6 maghiari și 5 persoane de altă etnie).

Din păcate, deși satul a fost declarat monument istoric, începe să-și piardă încet încet din autenticitate. Ca și alte zone din România, Charlottenburg se îndreaptă cu pași mici spre modernizare. Cele mai multe case sunt transformate de către proprietari în case de vacanță, iar construcțiile noi nu mai respectă regula circulară care făcea din această așezare un unicat.

Hartă Google Street View cu locația exactă -> Sat Charlottenburg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *