Credit Prima Casă 2013: Bătălia dintre LEU și EURO

Până în acest moment, Programul Prima Casă rămâne fără doar și poate cel mai bun sistem bancar de finanțare pentru investițiile imobiliare. Achiziția unei locuințe prin acest program îți permite să accesezi un credit bancar cu un avans de doar 5%, garanția fiind suportată de către Statul Român prin Fondul de Garantare. Băncile se orientează către creditarea în lei sau în euro, însa unele, cum ar fi Banca Comercială Română, oferă momentan doar credite în lei. Care este totuși cea mai avantajoasă variantă, și cum diferă rata lunară și suma plătită după 20 de ani în cazul ambelor monede.  

CREDIT PRIMA CASĂ ÎN LEI

Avantaje

 • creditul in lei nu este niciodată afectat de riscul valutar
 • marja aplicată de bănci pentru calculul dobânzii variabile (raportată la ROBOR 3 luni) nu trebuie să depăşească 2,5%.
 • rata de referinţă ROBOR la 3 luni s-a redus continuu, ieftinind în ultimă instanţă creditele în lei; în ultimii cinci ani, a scăzut cu peste 36%, de la nivelul de 9,43% la 1 februarie 2008, la aproximativ 6% în prezent.
Dezavantaje
 • DAE (Dobânda anuală efectivă) depăşeşte, în medie, 9%. Totodată, moneda naţională s-a depreciat constant pe parcursul ultimilor cinci ani, de la 1 februarie 2008 şi până în prezent cursul de schimb urcând cu 18%.
 • suma de rambursat la sfarsitul perioadei este mai mare cu 25% pentru un credit in lei fata de creditul in euro
 • ratele la împrumutul în lei sunt cu aproximativ 25% mai mari decât la creditul în euro
 • pentru aceeasi sumă, clientii au nevoie de un venit pe familie cu 28% mai mare decât venitul necesar pentru creditul în euro
 • pentru același venit, o familie trebuie să opteze pentru un imobil de o calitate/locație inferioara; de cele mai multe ori asta înseamnă renunțarea la o cameră.
 EXEMPLU CREDIT IN LEI
– credit de 225.000 lei (50.000 euro)
– termen 20 ani
– DAE = 9%
– RATA/lună = 2.010 lei (446 euro)
– suma totală de plătit pentru achitarea creditului = 483.537 lei (107.452 euro)

CREDIT PRIMA CASĂ ÎN EURO

Avantaje
 • rata dobânzii la creditul în euro este Euribor la 3 luni + 4%. Euribor a atins un nou minim istoric, ajungând la 1.059% la începutul lui iulie, ceea ce ar însemna o rata a dobânzii de 5.059%.  
 • pe piaţa imobiliară, preţurile locuinţelor au scăzut. Dacă venitul nu a înregistrat  diminuări semnificative, cu aceeaşi sumă se poate achiziţiona un apartament sau o casă de o calitate/zonă superioară.
 • în ceea ce priveste venitul lunar necesar pentru ca un client să poata accesa un credit, nivelul este mai mic in cazul creditelor în euro fata de cele in lei
Dezavantaje
 • Ca orice credit contractat într-o monedă diferită de cea a venitului, riscul valutar este semnificativ
 • EURIBOR s-a diminuat semnificativ în ultimele 12 luni, însă nimeni nu poate garanta că se va menţine la valorile scăzute din prezent.
EXEMPLU CREDIT IN EURO
– credit de 50.000 euro
– termen 20 ani
– DAE = 4,9%
– RATA/lună = 323 euro
– suma totală de platit pentru achitarea creditului = 75.505 euro
Cifrele ne arată că, cel puțin momentan, este mai avantajos creditul Prima Casa în euro decât unul luat în lei, însă fiecare opțiune pe care o alegeți are avantajele și dezavantajele ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *