Crestere importanta la pretul locuintelor doar din diferenta de curs

Ne obisnuisem parca, odata cu venirea crizei si a recesiunii economice, sa vedem cum leul se mai devalorizeaza fata de euro cu cativa banuti lunar. Sau mai bine zis, cresterea euro nu mai reprezinta nici o noutate de mult timp pentru marea majoritate dintre noi.

Intre anii 2009 si 2011 cursul euro/leu a fluctuat  undeva in intervalul 4.2-4.3 lei pentru un euro. Adica, sunt 3 ani in care cursul cu toate ca s-a majorat, nu a inregistrat cresteri asa spectaculoase ca cele din ultima perioada.

Devalorizarea leului in raport cu euro ne afecteaza negativ pe fiecare dintre noi, pentru ca marea majoritate avem salarii si suntem platiti in LEI, salarii si remuneratii ce nu sunt corelate sau influentate de cursul euro, in schimb, pretul utilitatilor, al benzinei si al multor altor bunuri, produse si servicii cresc si ele odata cu cresterea euro.

Este si cazul preturilor din imobiliare, unde inca de la introducerea monedei EURO preturile la locuinte si terenuri a fost si este exprimat in continuare in EURO.

Asa ca in loc de o scaderea sau stagnarea preturilor locuintelor din Brasov, conform trendului din ultima perioada, daca ne raportam acum si la cursul valutar avem o crestere de pret destul de importanta.

Conform indicelul imobiliar IMO Brasov al celor de la imobiliare.ro pretul mediu pentru apartamentele din Brasov era in ianuarie 2012 de 866 euro/mp, pentru luna iunie indicele afisand o valoare medie de 853 euro/mp si deci o scadere de pret de 1.5 %.

 

In acelasi timp euro a devenit mai scump de la inceputul anului 2012,  ajungand ca din ianuarie de la 4.3219 lei pentru un euro sa avem astazi un curs de 4.6009 lei/euro.

In tabelul de mai jos am luat in considerare cateva valori medii pentru diferite tipuri de apartamente din Brasov unde se vede diferenta clara a pretului in LEI de la inceputul anului si pana acum.

Asa ca fara nici o miscare importanta pe piata imobiliara, in ceea ce priveste cererea si oferta de locuinte, numai din diferenta de curs valutar preturile in lei ale locuintelor au crescut cu aproape 6.5 % in jumatate de an.

Acum, pentru cumparatorul din imobiliare care detine deja euro sau vinde un imobil in euro si cumpara la fel in euro, aceasta evolutie sa zicem ca nu il influenteaza direct. In schimb pentru aceia care acceseaza un credit pentru achizitia de locuinte, cursul devine foarte important.  De exemplu, pentru o garsoniera, la un pret mediu de 25.000 euro, ce se achizitioneaza prin programul Prima Casa, platim in plus la o rata cu 35 lei.

O fluctuatie relativa mica a cursului euro/leu asa cum a fost ea in perioada 2011 nu a influentat piata imobiliara semnificativ, preturile apartamentelor din Brasov, fiind intr-o oarecare stagnare, sau chiar in scadere, dar nu cu procente importante.

Este posibil insa, ca un curs ridicat  asa cum este cel din prezent (si se preconizeaza chiar si mai mare) sa puna presiune pe preturile locuintelor si sa avem parte de scaderi de preturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *