Prima Casă 2013…. încotro?

Prima Casa 2013

Multi dintre noi, profitam de inceputul anului sa ne organizam, sa planificam si sa ne facem „listele”cu ce avem de facut si ce am vrea sa facem in anul ce abia a inceput.  Avem si ceva mai mult timp liber si apoi intervin si promisiunile anului trecut: „de anul viitor o sa fie altfel, o fac asa!  „Lasa ca incepand cu anul viitor….!”.

Ne putem face planuri referitor la Prima Casa in 2013?

Pentru Prima Casa insa Anul 2013 incepe cu o oarecare incertitudine si cu cateva semne de intrebare.  In ultima perioada (dec. 2012-ian.2013) au aparut o multime de articole cu privire la Prima Casa, cu presupuneri despre cum va arata programul in 2013. Spun  presupuneri pentru ca s-au facut multe speculatii, s-au formulat idei,  pareri si opinii cu privire la continuare si maniera in care va continua Prima Casa in 2013, insa nimic foarte concret.

Prima Casa sau Noua Casa?

Exista propunerea ca incepand cu 2013 programul prima casa sa aiba ca destinatie stricta apartamentele noi. In aceasta ipoteza cine ar dori sa beneficieze de un credit ipotecar, 50% garantat de stat, cu dobanda preferentiala si avans de doar 5 % ar putea sa cumpere doar un apartament nou, de la un dezvoltator imobiliar.

Acest lucru este foarte putin probabil sa se intample pentru ca ar incalca grav principiile concurentei si apoi sa ne amintim ca varianta asta a fost si pe lista guvernului Boc si a picat.

Ce se intampla concret cu Prima Casa 2013?

Ce stim cu siguranta este ca noul Guvern a suplimentat plafonul de garantii in decembrie 2012, cu inca 200 milioane de euro. Aceste fonduri, plus fondurile neutilizate inca de Bancile participante la programul Prima Casa, cumuleaza 385 milioane de euro si vor putea fi folosite in 2013.

Asa ca Prima Casa continua in 2013, iar fondurile alocate vor fi probabil de ajuns cel putin pentru prima jumatatea a anului, daca nu pentru intreg anul 2013. (pentru 2012 plafonul de garantii a fost de cca 400 milioane de euro)

sursa aici

Ce se intampla cu Noua Casa?

Este foarte probabil ca in cadrul Programului Prima Casa sa apara cateva modificari care sa incurajeze achizitia de apartamente noi, cum ar fi posibilitatea ca cei care deja au un apartament achizitionat prin Prima Casa sa mai poata achizitiona inca unul dar intr-un bloc nou.

Si acum exista facilitati pentru achizitia apartamentelor noi, pragul la care se calculeaza garantiile statului fiind mai mare, de la 60.000 Euro pentru locuintele vechi,  la 70.000 euro pentru locuintele noi.

Ramane sa vedem ce modificari vor fi aduse programului de noul guvern, insa pana atunci Prima Casa continua ca si pana acum. Nu e nevoie sa ne panicam ca am ramas fara fonduri si ca suntem  obligati sa cumparam numai apartamente noi.

>> Afla aici mai multe detaii despre Prima Casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *