Sânpetru, Mons Sancti Petri, Brașov

(sursa foto: )

La nici 3 km nord de Brașov la poalele dealului Lempes, în regiunea istorică Ţara Bârsei, se află Sânpetru. Localitatea pe care o credeam tânără, proaspăt ridicată, fara prea multa istorie in spate. Ei bine m-am înșelat amarnic.

Deşi înfiinţată în timpul stapânirii teutonice, de către „grupul celor 100” de prejmereni, Mons Sancti Petri, căci acesta a fost numele oficial al Sânpetrului, a primit atestare documentară abia în anul 1240. Tot din secolul XIII datează şi biserica în stil romanic de pe dealul Sânpetrului, darâmată în mare parte la 1794.  În urma năvălirii turcești din 1432, Sânpetrul a fost parțial distrus. Puternicul incendiu din 1625 a distrus arhiva satului, nemairamânând în ea decât acte de dupa 1750. O noua navalire a turcilor în Tara Bârsei, în 1658, aduce pentru Sânpetru un nou incendiu devastator si o serie de victime omorâte si îngropate chiar în biserica. Am putea spune ca localitatea este recunoscuta pentru numeroasele incendii care au avut loc aici de-a lungul sutelor de ani.

Despre istoria mai recenta a comunei aflam ca la 25 august 1937 ia fiinta prima scoala de instructori planoristi din România, pe aerodromul de la Sânpetru, avându-l ca instructor pe pilotul german Ernst Philipp. Pâna la 15 noiembrie, în acelasi an, au fost realizate deja 1.730 zboruri, totalizând 141 ore de zbor, cu 5 zboruri de peste 5 ore si doua recorduri nationale stabilite.

Atractii turistice

Dealul Lempes este unul dintre cei mai reprezentativi martori tectono-erozivi din Depresiunea Brasovului si o frumoasa rezervatie naturala, unde se gasesc ruscuta de primavara si laleaua pestrita.

Biserica Evanghelica este încercuita de zidurile vechii cetati, care pot fi observate si astazi. Cetatea dateaza din anul 1300 si a fost reconstruita în anul 1795. Ceea ce o diferentiaza de celelalte comune care detin biserici sasesti este stema proprie. Aici poate fi vazuta si ascultata orga care a fost construita în anul 1820, de Johann Thois.

(sursa foto: www.wikipedia.ro)

Biserica Ortodoxa Romana Sf. Nicolae din Sânpetru este extrem de interesantã deoarece are formã de navã sau corabie împãrtitã în altarul foarte mic si boltit cu o calotã semisfericã. Pictura interioarã si exterioarã a fost executatã în frescã de mesteri necunoscuti în anul 1784. 

Casa memoriala Zaharia Barsan, dramaturg român, fondatorul Teatrului Național din Cluj și primul său director.

Daca esti un iubitor al sporturilor extreme si esti in trecere prin Sanpetru, da o fuga pe la Aeroclubul Iosif Silimon si incearca un zbor cu parapanta.

(sursa foto: www.nimbus-no-limits.ro)

Personal ne place Sanpetru, pentru frumusetea, istoria si discretia acestei mici comune.

Ansamblu rezidential Green Residence – Proiectul rezidențial este amplasat într-o zonă adiacentă Brașovului, langa fostele Sere Sânpetru, o zona liniștită aflată în dezvoltare. Locația permtie accesul ușor și rapid către centura ocolitoare a Brașovului și catre unul dintre cele mai importante centre comerciale din Brașov Coressi Shopping Center și Hipermarketul Auchan.

Teren in rate Sanpetru – Bod – Terenurile sunt amplasate la 7 minute de Brașov, între Sânpetru și Bod, pe partea dreaptă. Proiectul are deschidere direct la drumul asfaltat ce face legătura între cele 2 localități, DJ 103. Este o zonă ce se dezvoltă pe segmentul rezidențial, liniștită și cu aer curat, cu acces ușor si o priveliște superbă către munți și Dealul Lempeș.

Informatii utile

In Sanpetru se poate ajunge cu autoturismul pe DJ103. Nu exista cale de acces feroviara, insa primaria are contract cu firma de transport Codreanu si in fiecare zi sunt microbuze care circula intre orele 5.00 – 23.00 din 30 min in 30 min catre Sanpetru, cu plecare din Gara Brasov, si din Sanpetru cu statie in centrul comunei.

Telefon: Primarie: 0268 360 028 ; Dispensar: 0268 360 606 ; Posta : 0268 360 059; Scoala : 0268 360 133; Farmacia Verofarm : 0721 660 586

Surse:

www.sanpetru.ro

www.ghidulprimariilor.ro

www.wikipedia.org 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *