Se ridică interdicția de vânzare a proprietăților cumpărate prin Prima Casă

Până anul trecut, una dintre condițiile principale impuse beneficiarilor programului Prima Casă era aceea de a nu vinde proprietatea în primii cinci ani de la achiziționarea lor. Acestă interdicție de vânzare era trecută automat în cartea funciară a imobilului putând fi ridicată doar cu acordul Ministerului Finanțelor Publice.

Se pare totuși că la finalul lunii decembrie 2012, guvernul s-a răzgândit în această privință și a aprobat printr-o ordonanță de urgență, o serie de modificări asupra proiectului: ridicarea interdicției de vânzare și înainte de expirarea perioadei de 5 ani.

Bineînteles există o condiție foarte clară: proprietarul trebuie să plătească integral suma împrumutată de la banca, CASH, fără a se   folosi de alt credit bancar (refinanțare). Clientul trebuie să se folosească de propriile economii.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.94/18.12.2012 reglementează „problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de 5 ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate, în sensul exprimării fără echivoc a intenţiei de reglementare, în sensul că, odată cu stingerea obligaţiei garantate prin rambursarea anticipată a întregului sold al finanţării garantate, se vor radia în mod corelativ toate sarcinile şi interdicţiile înscrise în vederea garantării acesteia”.

>> Afla aici mai multe detaii despre Prima Casa

 

 

2 comments on “Se ridică interdicția de vânzare a proprietăților cumpărate prin Prima Casă”

 1. georgel d. Răspunde

  va rog ajutati-ma si pe mine cu un sfat, daca aveti idee care sunt pasii de urmat ptr.a vinde un apartament achizitionat cu programul prima casa,dupa cei cinci ani care stabilesc interdictia de instrainare.
  cei de la banca habar nu au ,mi-au spus sa ma adresez eu celor de la fondu de garantare ptr. acord instrainare si ipoteca rg subsecvent.
  ma intereseaza daca pot sa il vand si prin alte metode decat cash.

 2. Marius Alexandru (Regency Imobiliare) Răspunde

  Buna ziua,
  Pentru a putea vinde imobilul aveti nevoie de acordul celor 2 institutii creditoare: banca si fondul de garantare. Pentru a obtine acest accord trebuie sa va adresati in scris bancii solicitand acordul de instrainare si schimbare a ipotecii de la rang 1 la 2. Aceeasi solicitare se face prin email catre fondul de garantare atasand scanate actele doveditoare:
  – contract de garantare – creditare,
  – extras cf valabil,
  – contract de vanzare cumparare,
  – precum si o cerere pentru a va fi eliberat acordul de instrainare.
  Daca doriti va putem consilia in continuare pana la obtinerea acordului ocupandu-ne de vinderea proprietatii dvs.
  Mă puteți contacta pe marius@regency-imobiliare.ro sau la +40 0723 885.624.

  Cu respect .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *