Suprafata si gradul de confort al locuintelor

Auzim si citim peste tot in anunturile imobiliare si in articolele din presa de apartamente confort 1, 2, 3 etc si de tot felul de suprafete construite, totale, utile si mai stiu eu ce denumiri mai capata.

Daca esti in cautarea unei locuinte cu siguranta ca ar trebui sa cunosti care sunt gradele de confort ale unei proprietati si ce inseamnta toate simbolurile ce desemneaza diferitele tipuri de suprafete. Ti-ar putea fi foarte de folos in cazul in care te gandesti sa iti cumperi locuinta printr-un credit ipotecar/imobiliar deoarece unele banci iau in garantie doar proprietati confort 1. Apoi suprafetele sunt folosite si determinante in stabilirea sau estimarea unei valori de piata pentru o proprietate.

Asa ca apartamentele in mod oficial sunt categorisite pe grade de confort in functie de suprafata utila astfel:

E mentionata mai sus suprafata utila in functie de care stabileste gradul de confort. De cele mai multe ori este considerata cea mai importanta si este este determinata prin adunarea tuturor suprafetelor inceperilor unei proprietati. Adica se masoara fiecare incapere fara a se lua in calcul si grosimea peretilor, se aduna toate aceste incaperi si rezulta suprafata utila. Nu se iau in calcul suprafetele balcoanelor, a scarilor interioare, a beciurilor sau a garajelor.

Un alt tip de suprafata des intalnit este suprafata construita care reprezinta aria unei proprietati la nivelul solului, masurata pe exteriorul cladirii si include grosimea peretilor, garaje, balcoane/terase, pivnite. Pentru o casa de obicei suprafata construita o reprezinta amprenta casei la sol  iar pentru un apartament, reprezinta aria acestuia masurata pe exteriorul apartamentului, inclusiv balcoane.

Suprafata construit-desfasurata o intalnim la proprietatile cu mai multe etaje si reprezinta suma tututor suprafeteleor construite pentru toate fiecare etaj.  Daca de exemplu avem o casa cu Demisol, Parter si Mansarda, suprafata construit-desfasurata a acesteia este formata din suma suprafetei construite a demisolului + suprafata construita parter + suprafata construita mansarda.

Mai e intalnit un tip de suprafata si anume suprafata locuibila si include suma suprafetelor utile a camerelor ( dormitoare si camera de zi). Nu se iau in considerare holuri, bai, bucatarie, debarale, etc.

E important sa cunosti ce inseamna aceste tipuri de suprafete pentru ca atunci cand esti in cautarea unei locuinte sau vrei sa te informezi de pretul de vanzare al unei proprietati, cunoscand aceste aspecte te pot ajuta sa faci comparatii pertinente si in continuare sa iei decizii corecte.

Asa ca atentie la tipul suparfetelor sa nu le confundati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *